Avrupa Dayanışma Programı, (European Solidarity Corps, ESC) Avrupa Komisyonu tarafından geliştirilen ve katılımcıların başka bir ülkede veya kendi ülkelerinde bulunan kar amacı gütmeyen kuruluşlara gönüllü olarak yardım etmesini sağlayan uluslararası gönüllülük projesidir. Gençlerin kişisel, eğitimsel, sosyal, sivil ve mesleki gelişimlerini teşvik ederken, kendi ülkelerinde veya yurt dışında topluma yarar sağlayan projelerde gönüllü olmaları, çalışmaları veya ağ kurma faaliyetlerinde bulunmaları için fırsatlar yaratan, toplumsal ihtiyaçları karşılamayı hedefleyen yeni bir Avrupa Birliği girişimidir.
Gençleri daha kapsayıcı bir toplum oluşturmak, savunmasız insanları desteklemek ve toplumsal zorluklara cevap vermek için bir araya getirmektir. Program, yardım etmek, öğrenmek ve kendini geliştirmek isteyen gençlere ilham verici ve güçlendirici bir deneyim sunmaktadır.
Gönllülük projeleri 2014-2018 yılları arasında Erasmus+ Avrupa Gönüllü Hizmeti(EVS) olarak yürütülmüştür. 2019 yılından itibaren gönüllülük projeleri Avrupa Dayanışma Programı bünyesinde farklı başlıklar ile birlikte yürütülmeye başlanmıştır.
Projelere Kimler Başvurabilir?
Avrupa Dayanışma Programı (ESC) Gönüllülük Projeleri’ne 18-30 yaş arası genç dezavantajlı bireyler katılabilir. Yaş dışında bir sınırlama yoktur. Projeler belirtilen yaştaki her gencin başvurusuna açıktır. Ancak makul seviyelerdeki İngilizce iletişim yeteneği başvurularda öne taşıyabilir. Ayrıca projeye uygun ve güçlü bir motivasyonunun olması başvurularda dikkat çekecektir. Bunun dışında projelere başvuru için üniversite öğrencisi olma veya not ortalaması ya da İngilizce seviye testi sonucu gibi şartlar aranmamaktadır. Ancak ESC/ADP Projeleri öğrenim hareketliliği değildir. Proje kapsamında bir sivil toplum kuruluşundaki gönüllülük faaliyetlerine katılm beklenmektedir.
Gönüllülük Projesi Kapsamında Hangi İhtiyaçlar Karşılanır?
ESC gönüllülük projeleri kapsamında katılımcıların; yol (mesafe limitine göre), yemek, konaklama, vize, yerel ulaşım, sağlık sigortası ve faaliyet masrafları karşılanmaktadır. Bunların yanında gidilen ülkenin yaşam standartlarına ve hayat pahalılığına göre günlük bazda belirlenen miktarlarda cep harçlığı verilir. Ayrıca gidilen ülkenin yerel dilinin eğitimi ev sahibi kuruluş tarafından haftada 4-6 saat süre ile verilmektedir.
Ne Kadar Süreyle ve Kaç Defa ESC Gönüllülük Projelerine Katılabilirim?
Bir aday toplamda 14 ayı geçmeyecek şekilde, önce 2 ay ve altı kısa dönem, sonrasında uzun dönem projelere ya da doğrudan uzun dönem (yani 2 aydan uzun) projelere başvurabilir. Ancak uzun dönem projelere katılan adaylar 12 aylık kotayı doldurmasalar dahi (4 veya 6 aylık bir proje olsa bile) tekrar ESC projelerine başvuramazlar. Yani doğrudan 2 aydan uzun projelere başvururken o projeye kabul edilip gidildiği takdirde bir kez gönüllülük yapılabilir.
Projelerle Hangi Ülkelere Gidebilirim?
Gönüllülük projeleri kapsamında başta 27 Avurpa Birliği üyesi ülke, üye olmayan program ülkeleri (Türkiye, İzlanda, Kuzey Makedonya, Liechtenstein), EFTA ülkesi Norveç ve partner ülke olarak kabul edilen çok sayıda komşu ortak ülkelere gidilebilir. Projeler büyük çoğunlukla Avrupa ülkelerinde gerçekleşmektedir. Avrupa Gençlik Portalı proje veritabanı üzerinden proje ülkelerine ve çok sayıda proje çağrısına ulaşılabilir.
Projelere Nasıl Başvuru Yapılır?
Projelere başvuru, Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan Gençlik Programlarında kullanılan Europass formatında CV ve Motivasyon Mektubu hazırlanıp gönderilerek yapılır. İngilizce dilinde hazırlanmış Europass CV ve Motivasyon mektubu başvuru için zaruridir.
Motivasyon Mektubu, başvurulan projeye neden gidilmek istendiğini ve ne kadar istekli olunduğunu göstermeyi amaçlayan Niyet Mektubudur. Projenin içeriğini bilerek ve ona göre uygun olarak hazırlanmalıdır.
Linke tıklayarak Europass portalına bağlanabilirsiniz.
Projelere Nerelerden Başvurabilirim?
Proje duyuruları bu projeleri yürüten STK’ların ve kamu kurumlarının sosyal medya hesaplarından yapılır. Bu sebeple bu tür kuruluşların sosyal medya hesaplarını takip etmekte fayda var.
Gençlik Çalışmaları Merkezi(GençArel) olarak biz de projelerimizin katılımcı çağrılarını web sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan duyurmaktayız. Instagram sayfamızı ve web sitemizi takip edebilirsin.
Projelerin en fazla paylaşıldığı platform ise Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulmuş olan Avrupa Gençlik Portalıdır (European Youth Portal). Bu portal üzerinden Avrupa gençlik fırsatları ile ilgili bilgilere ulaşabilirsin. Yine bu portal içerisinde European Solidarity Corps(Avrupa Dayanışma Programı) platformuna kaydolup oluşturalacak profil aracılığı ile Avrupa’nın her ülkesinden sayısız gönüllülük projesine başvuru yapılabilir.