Öğrenci Kulüplerinin Yönetilmesi ve Gönüllü Yönetimi Eğitimi

Erasmus+ ofisi ve Öğrenci Kulüpleri & Liderlik ofisi ortaklığında iniversitemizdeki kulüp başkanlarına yönelik Öğrenci Kulüplerinin yönetilmesi ve gönüllü yönetimi eğitimi düzenlendi.

Eğitim Konu başlıklarımız;

1) Gönüllülük Nedir? Bireye Neler Kazandırır?

2) Sivil Toplum Kuruluşlarında Gönüllülük

3) Gönüllüler Neden Önemlidir?

4) Gönüllü Yönetimi Nedir?

a) Gönüllü İş Tanımı

b) Gönüllü Kazanma

c) Gönüllü Yönlendirmesi (Oryantasyon)

d) Gönüllü Eğitimi

e) Gönüllü Motivasyonu

i Ödüllendirme ve Onurlandırma

ii Bilgi ve İletişim

iii Başarı

iv Güven

f) Gönüllü Değerlendirme

Etkinliğin amacı; öğrenci kulüplerinin yönetilmesinde karşılaşılan sorunların tespit edilmesi, bu sorunların çözüm yollarının bulunması ve kulüplerarası işbirliğinin teşvik edilmesi, öğrencilerin kulüplerde gönüllülüğe teşvik edilmesi, gönüllü kazanma, gönüllü yönlendirmesi, ve uzun süreli gönüllülük planları, yönetimi yapılması. Etkinlik ve faaliyetlerin doğru değerlendirilmesi için değerlendirme yöntemleri konuları işlenmiştir.

Kulüp başkanlarımıza “Gönüllülük nedir?” diye sorduk!

Cevaplar;

• Yaşama sevincinin artmasıdır, mutluluk, huzur…
  • Bir amaç uğruna kişinin hiçbir çıkarı olmadan emek harcamasıdır
  • Nedenini anlatamadığımız biraz içeriden gelen dürtü ile yaptığımız genelde iyi eylemlerdir.
  • Herhangi bir konuda sadece içinden geldiği için herhangi bir girişimde bulunmak
  • Hayatı daha çok sevmektir. Çözümü başkasından beklemek değil. Bireysel gücünü çözüm bulmak için kullanmaktır.
  • Maddi çıkarların mavi çıkarlara yenilmesidir
  • Para ve menfaat amacı gütmeden ihtiyaç sahiplerine yardım etmektir.
  • Maddi çıkarlar gözetmeksizin yardımlaşma dayanışma (manevi bağ)
  • Karşılık beklemeden ve hiçbir menfaat düşünmeden yardımda bulunmak ve ya çalışmalar yapmak
  • İnsani, vicdani ve sorumluluğun davranışa yansımış halidir.
  • Bir işi hiçbir çıkar düşünmeden içinden geldiği için yapmak
  • Gönüllülük hiçbir karşılık beklemeksizin içten gelen duygularla zorunluluk hissi olmadan yapılan iş ve ya iyilik
  • Maddi amaçlar gütmeden sadece kişinin isteğiyle nedensiz meydana gelen çalışmalar

Öğrencilerden eğitim sonunda alınan değerlendirmede verilen cevaplar;

• Bugün gönüllü yönetiminde kulüp yönetiminden ihtiyaç ve iletişim ile ilgili bilgiler aldım
  • Bugün ben ve kulübümüzün nasıl daha iyi şekilde yönetilebileceğini, iletişim sorunlarımızı nasıl giderebileceğimizi, gönüllülük meselesini iyi bir şekilde giderebileceğimizi gördüm
  • Problem ve sorun olarak gördüğümüz bir çok sorun aslında kolay çözülebilir olduğunun farkına vardım
  • Ayrıca eğitim olarak yaygın eğitim modülünün kullanılması bizim kavrayış ve sonuca akranlarımızla beraber ulaşmamıza olanak sağladı.
  • Yaptığımı düşündüğüm şeylerin yanlış olduğunu sorunları aşmak için hiçbir şey yapmadığımı fark etmemi sağladı. Kulübü yönetmede kolaylık sağlayacak bir çok bilgi ve birikime sahip oldum
  • Kaynaklarımı daha ısrarcı kullanmam gerektiğini farkettim
  • Kulüp yönetimi konusunda yaptığım yanlışların farkına vardım
  • Eğitimin yaygın eğitim ve sohbet havasında geçmesi verimi artırdı
  • Eğitim çok yararlıydı. Özellikle insan ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda. Her şeyde önce sorunu belirleyip sonra onu analiz edip, sorunu çözmenin en doğru yöntem olduğunu öğrendim. Bunlara ek olarak belki liderlik ile alakalı bilgilendirme eğitimleri yapılabilir.
  • Geç kaldığım halde verimli bir eğitimdi.

Sorry, the comment form is closed at this time.